Facebook

niedziela, 8 kwietnia 2012

Sałatka wiosenna z jajkiem

Pomysł na sałatkowe, świąteczne dzielenie się jajkiem.


Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez GW - Palce lizać nr 16/2011 s. 26.


Składniki:
  • jajka (u mnie ekologiczne od sąsiadki zza płota ;)
  • ogórek  
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
Sos:
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki i koperek
Wykonanie:

Sos: sok z cytryny mieszam z oliwą i musztardą. Dodaję natkę pietruszki oraz drobno posiekany koperek. Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.

Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w plasterki. Ogórek i rzodkiewkę również kroję na plasterki. Szczyp[iorek drobno kroję.

W salaterce układam warstwami ogórka, jajko i rzodkiewkę. Każdą warstwę skrapiam sosem i posypuję szczypiorkiem.

I gotowe!




Sałatkę dodaję do 2 akcji:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)