Facebook

czwartek, 5 kwietnia 2012

Tarta z jabłkami i żurawiną

Tarta jest jedną z najpopularniejszych ciast francuskich.
Można ją nadziewać między innymi jabłkami.
Ale podobne  apple pie, czy też apple cake znane jest również w Anglii, Stanach Zjednoczonych czy Skandynawii.
Jednym słowem tartę z jabłkami można  nazwać ciastem międzynarodowym :)

W tym roku tarta powolutku wprowadza mnie w wielkanocny, świąteczny nastrój...



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyzka cukru waniliowego
Nadzienie:
  • 2-3 jabłka
  • żurawina w słoiczku (Ikea)
  • suszona żurawina
  • cukier z cynamonem
Wykonanie:
Przesianą mąkę łączę  z cukrem waniliowym. Dodaję posiekane masło i jajko. Szybko zagniatam i schładzam w lodówce.
Ciasto rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia żaroodpornej formie na tartę o średnicy 24 cm.
Podpiekam około 10-15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
W międzyczasie obieram jabłka i kroję je na ćwiartki a potem na plasterki.
Ciasto smaruję dżemem żurawinowym i posypuję suszoną żurawiną. Na wierzch układam jabłka. Posypuję cukrem z cynamonem i ponownie suszoną żurawiną. Zapiekam około 30 minut. Pod koniec można przykryć papierem aby nie przypalić brzegów.
Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła.

I gotowe!



Ciasto dodaję do 3 akcji kulinarnych:
Słodkie jabłuszka


2 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaku !
    Pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie bombowo :D mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)