Facebook

piątek, 13 kwietnia 2012

Tartaletki ze szpinakiem, rokpolem i orzechami włoskimi


Składniki (na 1 dużą tartę lub 4 tartaletki):

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • woda (opcjonalnie)
Farsz:
  • szpinar (mrożony lub świeży)
  • czosnek
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • ser rokpol
  • masło
  • orzechy włoskie
Wykonanie:
Mąkę łączę ze szczyptą soli i doprawiam pieprzem. Dodaję masło i dokładnie siekam nożem aż składniki się połączą. Do ciasta wbijam jajko i szybko zagniatam. Można dodać odrobinę wody w razie gdyby masa nie była zwarta. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkowuję je na grubość około 1 cm i wylepiam wyłożone papierem do pieczenia foremki. Nakłuwam je widelcem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 10 min aby ciasto się podpiekło.

Szpinak podpiekam na odrobinie masła. Dodaję czosnek i doprawiam do smaku. Po chwili dodaję śmietanę i pokruszony ser. Całość dokładnie mieszam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Masę szpinakową wykładam na podpieczone spody tartaletek. Posypuję orzechami i zapiekam w piekarniku.

I gotowe!
Można jeść na ciepło lub na zimno.



Tartaletkę dodaję do 3 akcji:

Miesiąc z QuicheSeromaniacy

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)