Facebook

wtorek, 27 marca 2012

Burgery po polsku, czyli śląskie karminadle


Pomysł na burgery po polsku czyli jak wykorzystać rodzime kotlety mielone zwane karminadlami ;)


Składniki:
  • bułeczka pełnoziarnista z dynią
  • rukola i sałata lodowa
  • pomidor
  • cebula
  • ser żółty
  • majonez
Kotlety mielone:
  • mielone mięso wołowo-wieprzowe
  • jajko
  • bułka zwykła
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego Kamisa
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
Wykonanie:

Kotlety mielone: w naczyniu moczę w wodzie bułkę. Do miski wkładam zmielone mięso ( w moim przekonaniu najlepsze jest połączenie wołowo-wieprzowe), dodaję drobno posiekaną cebulę, jajko i dobrze wyciśniętą bułkę i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego Kamisa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuję kotlety. Każdy kotlet obtaczam w bułce tartej i smażę na tłuszczu.

I gotowe!


Takiego kotlecika można również poźniej wykorzystać do domowych burgerów.

A ja przyrządzam je następująco:
Bułeczkę (najlepsza pełnoziarnista ;) kroję na pół i kładę na niej plasterek żóltego sera. Następnie układam kotleta (ja kroję go na 2, 3 części aby kanapka była bardziej płaska) i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści a karminadel będzie ciepły.
Na gotowym burgerze układam salatę, rukolę, pomidora i cebulę.  Czasami dodaję kleks majonezu. Przykrywam drugą częścią bułki.

I gotowe!




SeromaniacyKanapki, kanapeczki!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)