Pomysł na burgery po polsku czyli jak wykorzystać rodzime kotlety mielone zwane karminadlami ;)
Składniki:
- bułeczka pełnoziarnista z dynią
- rukola i sałata lodowa
- pomidor
- cebula
- ser żółty
- majonez
Kotlety mielone:
- mielone mięso wołowo-wieprzowe
- jajko
- bułka zwykła
- sól, pieprz,
- przyprawa do mięsa mielonego Kamisa
- cebula
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta
Kotlety mielone: w naczyniu moczę w wodzie bułkę. Do miski wkładam zmielone mięso ( w moim przekonaniu najlepsze jest połączenie wołowo-wieprzowe), dodaję drobno posiekaną cebulę, jajko i dobrze wyciśniętą bułkę i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego Kamisa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuję kotlety. Każdy kotlet obtaczam w bułce tartej i smażę na tłuszczu.
I gotowe!
Takiego kotlecika można również poźniej wykorzystać do domowych burgerów.
A ja przyrządzam je następująco:
Bułeczkę (najlepsza pełnoziarnista ;) kroję na pół i kładę na niej plasterek żóltego sera. Następnie układam kotleta (ja kroję go na 2, 3 części aby kanapka była bardziej płaska) i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści a karminadel będzie ciepły.
Na gotowym burgerze układam salatę, rukolę, pomidora i cebulę. Czasami dodaję kleks majonezu. Przykrywam drugą częścią bułki.
I gotowe!
a jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne ;)
OdpowiedzUsuń