- jabłka (po 1 sztuce na osobę)
- garść suszonych żurawin
- garść orzechów włoskich
- łyżka rodzynek
- miód
- świeżo zmielona żurawina lub konfitura z żurawiny
- łyżka masła
Jablka obieram ze skóry i dzielę na ósemki a nastepnie na połówki.
W rondelku łączę świeżo zmieloną żurawinę z miodem. Całość lekko podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem i wysypuję na nie jabłka. Polewam przygotowanym sosem i posypuję suszonymi żurawinami, rodzynkami i orzechami.
Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut aż jabłka będą miekkie.
I gotowe!
Jabłka dodaję do 2 akcji:
idealny deser :-)
OdpowiedzUsuńjaka smaczna propozycja.
OdpowiedzUsuń/ps.usuń weryfikacje obrazkową bo jest denerwująca.
To się nazywa "wpadka i wstydzior" :) Sama się wkurzam na weryfikację u innych a u siebie też ją mam i nawet o tym nie wiem :) Błąd naprawiony! Dzięki za zdyscyplinowanie.
UsuńSłodziutkie:)
OdpowiedzUsuńJosia dzięki za info o weryfikacji obrazkowej, myślałam, że usunęłam wcześniej. Ale już się tego pozbyłam:)