Pomysł na niedzielne (i nie tylko) roladki z kurczaka :)
Składniki:
Mięso układam między kawałkami folii kuchennej i delikatnie rozbijam tłuczkiem na grubość około 0,5cm. Przyprawiam je z dwóch stron solą, pieprzem i suszonym oregano.
Paprykę kroję na małe kawałki, mozzarellę ścieram na tarce, drobno siekam pietruszkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę przez 2 minuty paprykę, aż zmieknie.
Mieszam paprykę, mozzarellę i pietruszkę a nastepnie nakładam na środek filetu. Zwijam i spinam wykałaczką.
Roladkę smażę dokładanie z każdej strony. Następnie zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką. Po około 5 minutach kroję mięso na pół aby sprawdzić czy w środku jest już upieczone.
Podaję na przykład z brązowym ryżem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi.
I gotowe!
Roladki przygotowałam w ramach 3 akcji kulinarnych:
Co z tym kurczakiem organizowaną na Durszlaku przez Agatagy autorkę bloga Dietetyczne Fanaberie
Kurczak i spółka organizowaną na Mikserze przez Bożenę autorkę bloga Moje domowe kucharzenie
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- mozzarella
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- oregano
Mięso układam między kawałkami folii kuchennej i delikatnie rozbijam tłuczkiem na grubość około 0,5cm. Przyprawiam je z dwóch stron solą, pieprzem i suszonym oregano.
Paprykę kroję na małe kawałki, mozzarellę ścieram na tarce, drobno siekam pietruszkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę przez 2 minuty paprykę, aż zmieknie.
Mieszam paprykę, mozzarellę i pietruszkę a nastepnie nakładam na środek filetu. Zwijam i spinam wykałaczką.
Roladkę smażę dokładanie z każdej strony. Następnie zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką. Po około 5 minutach kroję mięso na pół aby sprawdzić czy w środku jest już upieczone.
Podaję na przykład z brązowym ryżem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi.
I gotowe!
Roladki przygotowałam w ramach 3 akcji kulinarnych:
Co z tym kurczakiem organizowaną na Durszlaku przez Agatagy autorkę bloga Dietetyczne Fanaberie
Kurczak i spółka organizowaną na Mikserze przez Bożenę autorkę bloga Moje domowe kucharzenie
Wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńi było całkiem smakowite :) polecam serdecznie !
Usuńtez dziś takie miałam na obiad tylko dodatkowo z ogórkiem kiszonym były :) a moje niestety nie smazone ale na Varomie robione :(
OdpowiedzUsuńczyli zdrowiej przyrządzone i to się chwali ! a co do nadzienia to zawsze można eksperymentować z tym co się akurat ma w lodówce. Ogórkiem jeszcze nie nadziewałam drobiu ale chętnie spróbuje!
UsuńBardzo lubię takie potrawy! super wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie przepisu do akcji SeroManiacy.
Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
pozdrawiam i miłego dnia