Facebook

sobota, 3 marca 2012

Placuszki naleśnikowe z jagodami


Składniki na 3-4 porcje:
  • 4 jajka
  • 50g masła
  • ok 230g mąki
  • ok 400ml maślanki lub kefiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru kryształ
  • jagody
  • jogurt naturalny
  • tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna Kasia ;)
Wykonanie:
Do miski wbijam 4 jajka i rozkłócam je widelcem. Dodaję cukier puder, kefir, pezestudzone roztopione masłoi wszystko dokładnie mieszam. Po chwili wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką bez użycia miksera na średnio gęstą konsystencję.
W międzyczasie jagody z dodatkiem cukru podgrzewam w rondelku na malutkim ogniu.
Placuszki piekę na złoty kolor.
Wykładam na talerze, polewam jogurtem i jagodami.

I gotowe!



Naleśniki przygotowałam w ramach akcji Naleśniki na różne sposoby organizowanej na Durszlaku przez autorkę Bloga Kulinarnego Kasi.





Placuszki można również podać z dżemem.



Albo musem np. z truskawek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)