Składniki na 3-4 porcje:
- 4 jajka
- 50g masła
- ok 230g mąki
- ok 400ml maślanki lub kefiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru kryształ
- jagody
- jogurt naturalny
- tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna Kasia ;)
Do miski wbijam 4 jajka i rozkłócam je widelcem. Dodaję cukier puder, kefir, pezestudzone roztopione masłoi wszystko dokładnie mieszam. Po chwili wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką bez użycia miksera na średnio gęstą konsystencję.
W międzyczasie jagody z dodatkiem cukru podgrzewam w rondelku na malutkim ogniu.
Placuszki piekę na złoty kolor.
Wykładam na talerze, polewam jogurtem i jagodami.
I gotowe!
Naleśniki przygotowałam w ramach akcji Naleśniki na różne sposoby organizowanej na Durszlaku przez autorkę Bloga Kulinarnego Kasi.
Placuszki można również podać z dżemem.
Albo musem np. z truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)