Kto z nas nie zna duszonek czyli pieczonych ziemniaków?
A kto ich nie lubi?
Zapewne niewielu ;)
Ja je lubię bardzo a nawet jeszcze bardziej :)
Najlepsze są takie z ogniska, pieczone w żeliwnym garnku, ale równie smaczne można przyrządzić w szybkowarze, garnku z pokrywą szybkowarową (np. Zeptera) lub nawet w piekarniku.
Składniki:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i duszę na odrobinie masła. Doprawiam do smaku solą.
Obrane ziemniaki kroję w grube plastry.
Cebulę w piórka.
Marchewkę w średniej grubości plasterki.
Boczek i kiełbasę w kosteczkę.
Na dnie garnka roztapiam odrobinę smalcu i wykładam liśćmi kapusty. Układam wartstwami wszystkie składniki i doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do ziemniaków. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość przykrywam kapustą.
Ja używałam pokrywy szybkowarowej Zeptera, kiedyś przyrządzałam pieczonki w szybkowarze. W obydwu przypadkach są tak samo smaczne a czas pieczenia zależy od wybranego sposobu.
Wszytskie składniki można również dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku.
I gotowe!
Przepis na sałatkę jest moją propozycją kulinarną w ramach akcji
Jego wysokość ziemniak organizowanej na Durszlaku przez autorkę bloga W najbliższej okolicy palnika
A kto ich nie lubi?
Zapewne niewielu ;)
Ja je lubię bardzo a nawet jeszcze bardziej :)
Najlepsze są takie z ogniska, pieczone w żeliwnym garnku, ale równie smaczne można przyrządzić w szybkowarze, garnku z pokrywą szybkowarową (np. Zeptera) lub nawet w piekarniku.
- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- kiełbasa typu podwawelska/śląska/kurpiowska
- boczek wędzony
- pieczarki
- kapusta
- odrobina smalcu (najlepiej domowego) i masła
- sól, pieprz, słodka papryka
- przyprawa do ziemniaków
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i duszę na odrobinie masła. Doprawiam do smaku solą.
Obrane ziemniaki kroję w grube plastry.
Cebulę w piórka.
Marchewkę w średniej grubości plasterki.
Boczek i kiełbasę w kosteczkę.
Na dnie garnka roztapiam odrobinę smalcu i wykładam liśćmi kapusty. Układam wartstwami wszystkie składniki i doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do ziemniaków. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość przykrywam kapustą.
Ja używałam pokrywy szybkowarowej Zeptera, kiedyś przyrządzałam pieczonki w szybkowarze. W obydwu przypadkach są tak samo smaczne a czas pieczenia zależy od wybranego sposobu.
Wszytskie składniki można również dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku.
I gotowe!
Przepis na sałatkę jest moją propozycją kulinarną w ramach akcji
Jego wysokość ziemniak organizowanej na Durszlaku przez autorkę bloga W najbliższej okolicy palnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)