Składniki:
- 2-3 jajka
- łyżka mleka
- kilka plasterków sera rokpol
- pomidor
- kilka kaparów
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło
Na głęboki talerz wybijam 2 jajka i rozkłócam je widelcem, dodaję łyżkę mleka i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Do powstałej masy jajecznej wrzucam pokruszony ser ( zostawiam kilka plasterków) i szczypiorek.
Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię wlewam jajka i smażę na maśle kilka minut na malutkim ogniu.
Co pewien czas lekko poruszam patelnią, aby omlet nie przywarł.
Kiedy masa lekko się zetnie wrzucam na górę plasterki pomidora, kapary i pozostały ser. Zapiekam pod przykryciem.
Omlet składam na pół i zapiekam jeszcze przez minutę. Gotowy zsuwam na talerz i posypuję szczypiorkiem.
I gotowe!
Omlet przygotowałam w ramach 2 akcji kulinarnych:
Śniadanie Mistrzów organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.
Omlecik pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie wpisu do akcji SeroManiacy.