Facebook

niedziela, 11 marca 2012

Kurczak z jabłkami w miodzie

Mój pomysł na niebanalny niedzielny obiad.


Składniki:
  • udka lub "pałeczki" z kurczaka
  • jabłka
  • cytryna
  • miód
  • olej słonecznikowy
  • kminek cały i mielony
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i papryka chilli
Wykonanie:
Umyte pałeczki kuraczka doprawiam solą, pieprzem i słodką paryką. Skrapiam je olejem słonecznikowym i miodem. Odstawiam w chłodne miejsce na godzinę. Można je również zamarynować dzień wcześniej.
Nóżki układam w żaroodpornym naczyniu i wstawiam do piekarnika. Temperaturę ustawiam na 200 stopni. Mięso zapiekam co jakis czas polewając sosem kóry się wytwarza w naczyniu.
Jabłka kroję w ósemki i usuwam gniazda nasienne. Skrapiam je cytryną (aby nie zmieniły koloru) i przyprawiam mielonym i całym kminkiem.
Około kwadrans przed końcem pieczenia smaruję nóżki miodem połączonym z papryką chilli i dorzucam do naczynia jabłka. Całość podlewam sosem. Zapiekam aż jabłka będą miekkie.

I gotowe!


Potrawę przygotowałam w ramach 3 akcji kulinarnych:

Słodkie jabłuszkaKurczak i spółka

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)