Mój pomysł na niebanalny niedzielny obiad.
Składniki:
- udka lub "pałeczki" z kurczaka
- jabłka
- cytryna
- miód
- olej słonecznikowy
- kminek cały i mielony
- sól, pieprz
- papryka słodka i papryka chilli
Umyte pałeczki kuraczka doprawiam solą, pieprzem i słodką paryką. Skrapiam je olejem słonecznikowym i miodem. Odstawiam w chłodne miejsce na godzinę. Można je również zamarynować dzień wcześniej.
Nóżki układam w żaroodpornym naczyniu i wstawiam do piekarnika. Temperaturę ustawiam na 200 stopni. Mięso zapiekam co jakis czas polewając sosem kóry się wytwarza w naczyniu.
Jabłka kroję w ósemki i usuwam gniazda nasienne. Skrapiam je cytryną (aby nie zmieniły koloru) i przyprawiam mielonym i całym kminkiem.
Około kwadrans przed końcem pieczenia smaruję nóżki miodem połączonym z papryką chilli i dorzucam do naczynia jabłka. Całość podlewam sosem. Zapiekam aż jabłka będą miekkie.
I gotowe!
Potrawę przygotowałam w ramach 3 akcji kulinarnych:
Wygląda wyśmienicie..
OdpowiedzUsuńświetny przepis, w najbliższym czasie wypróbuję
OdpowiedzUsuń