Facebook

sobota, 17 marca 2012

Muffinki z jagodami




Składniki na 15 muffinek:
  • 280 g mąki (2 szklanki)
  • 100 g cukru (0,5 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • mrożone jagody
  • cukier
  • bułka tarta
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na malutkim ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
W naczyniu mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.

W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.

W miseczce łączę lekko rozmrożone jagody z odrobina cukru i bułką tartą.

Ciasto nakładam do foremek z papilotkami do 1/2 wysokości, dodaję po łyżeczce jagód i przykrywam kolejną porcją ciasta.

Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.

I gotowe!





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)