- 280 g mąki (2 szklanki)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 100 g masła
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mrożone jagody
- cukier
- bułka tarta
Masło rozpuszczam na malutkim ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
W naczyniu mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.
W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
W miseczce łączę lekko rozmrożone jagody z odrobina cukru i bułką tartą.
Ciasto nakładam do foremek z papilotkami do 1/2 wysokości, dodaję po łyżeczce jagód i przykrywam kolejną porcją ciasta.
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
I gotowe!
ślicznie Ci wyszły! uwielbiam z jagodami.
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńDziękuję bardzo za udział w Akcji ! :* piekne są :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Zawsze chętnie pomogę !
Usuń