Facebook

poniedziałek, 12 marca 2012

Jajecznica z kiełbasą i papryką podana na chrupiacym toście

Bardzo lubię jajecznicę. I od czasu do czasu staram się urozmaicić jej klasyczną wersję.
Poniżej jeden z moich pomysłów.


Składniki:
  • 2 tosty
  • 2 jajka
  • kiełbasa typu podwawelska lub śląska
  • zielona cebulka
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (w moim przypadku odrobina domowego smalcu)
Wykonanie:
Do małej miseczki wbijam 2 jajka i rozkłócam je widelcem. Dodaję zieloną cebulkę i doprawiam solą i pieprzem.
Na teflonowej patelni rozpuszczam odrobinę smalcu i podsmażam drobno pokrojoną kiełbasę. Po chwili dodaję paprykę.
Kiedy papryka zmięknie wlewam masę jajeczną i mieszam drewnianą łopatką aż jajka się zetną i uzyskam pożądaną konsystencję.
Jajecznicę układam na podpieczone tosty.

I gotowe!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)