Składniki:
- jabłka
- rodzynki
- orzechy włoskie
- rum
- masło
- mąka
- brązowy cukier
- cynamon
Jabłka kroję na małe kawałki.
Rodzynki zalewam rumem i odstawiam na kilka minut.
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło wykładam na talerz i dokładnie siekam nożem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Żaroodporne kokitki smaruję masłem. Na dno układam cząstki jabłek. Posypuję rodzynkami, orzechami i skrapiam rumem. Posypuję cynamonem. Układam kolejną warstwę jabłek i rodzynek. Górę posypuję kruszonką.
Zapiekam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 30-40 minut.
I gotowe!
Deser dodaję do akcji:
już czuję roznoszący się po kuchni zapach rumu, cynamonu.. to moje ulubione połączenie składników, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje.... niebo w gębie ;) Proszę spróbować!
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię jabłka i eksperymentuje z nimi na różne sposoby.