Facebook

czwartek, 29 marca 2012

Sałatka z kurczakiem, gruszką i żurawiną


Składniki:
  • mieszanka sałat
  • gruszka
  • filet z kurczaka
  • suszona żurawina
  • pestki słoneczniki i dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • przyprawa do kurczaka złocista Kamisa
Sos:
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroję na kawałki. Przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka Kamisa. Polewam oliwą z oliwek i odkładam na około 30 minut w chłodne miejsce.
Kurczaka smażę na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż nabierze lekko złotego koloru.
Gruszkę obieram ze skóry, kroję na ćwiartki a następnie na plasterki. Skrapiam cytryną aby nie zmieniła koloru.
Sos mieszam z wymienionych wyżej składników :)
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat i skrapiam odrobiną sosu. Dodaję gruszkę i kurczaka. Polewam sosem. Posypuję suszoną żurawiną i pestkami słonecznika i dyni.

I gotowe!


Sałatkę dołączam do 5 akcji kulinarnych:

Kurczak i spółka

Sałatki śniadaniowe

7 komentarzy:

  1. takie sałatki mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie chrupiące sałatki z kurczakiem! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysl. mam wszystkie składniki, chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. dodałam jeszcze kiwi i czerwone winogrono

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomnysł :) mała zmiana i odrazu coś innego :)

      Usuń
  5. sałatka jest genialna, wypróbowana już nawet w kilku wersjach. szczególnie ten sos - mistrzowski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że sałatka tak przypadła do gustu i chętnie poznam inne wersje" :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)