Składniki:
- mieszanka sałat
- gruszka
- filet z kurczaka
- suszona żurawina
- pestki słoneczniki i dyni
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna
- przyprawa do kurczaka złocista Kamisa
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Filet z kurczaka kroję na kawałki. Przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka Kamisa. Polewam oliwą z oliwek i odkładam na około 30 minut w chłodne miejsce.
Kurczaka smażę na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż nabierze lekko złotego koloru.
Gruszkę obieram ze skóry, kroję na ćwiartki a następnie na plasterki. Skrapiam cytryną aby nie zmieniła koloru.
Sos mieszam z wymienionych wyżej składników :)
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat i skrapiam odrobiną sosu. Dodaję gruszkę i kurczaka. Polewam sosem. Posypuję suszoną żurawiną i pestkami słonecznika i dyni.
I gotowe!
takie sałatki mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie chrupiące sałatki z kurczakiem! pycha :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysl. mam wszystkie składniki, chyba zrobię.
OdpowiedzUsuńdodałam jeszcze kiwi i czerwone winogrono
OdpowiedzUsuńciekawy pomnysł :) mała zmiana i odrazu coś innego :)
Usuńsałatka jest genialna, wypróbowana już nawet w kilku wersjach. szczególnie ten sos - mistrzowski :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że sałatka tak przypadła do gustu i chętnie poznam inne wersje" :)
Usuń