Facebook

sobota, 24 marca 2012

Pieczony ziemniak z wędzoną rybą

Składniki:
  • ziemniak (najlepiej młody)
  • plasterek cytryny
  • wędzona ryba (ja użyłam makrelę ale można wykorzystać pstrąga, łososia, pitligę)
  • koperek
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
Wykonanie:
Ziemniaka gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Studzę i kroję na pół.
Skrapiam go oliwą i posypuję pieprzem. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance i  wkładam do nagrzanego na około 200 stopni piekarnika. Zapiekam około kwadransa.
Na gotowym ziemniaku układam plasterki cytryny, rybę i posypuję koperkiem.
Podaję ze śmietaną przyprawioną pieprzem i koperkiem.

I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)