Facebook

sobota, 31 marca 2012

Sałatka jabłkowo-orzechowa z nutką żurawiny

Pomysł na przepis zaczerpnęłam z serii  "Nowa kuchnia polska-spotkanie przy stole"
wydawanej przez GW. "Spotkanie czerwono-zielone". Zeszyt 24, s. 278.


Składniki:
  • mieszanka sałat
  • zielone jabłko
  • suszona żurawina/rodzynki
  • orzechy włoskie
Sos:
  • majonez
  • miód
  • ocet z białego wina
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Sos: Składniki mieszam w proporcjach uzależnionych od ilości sałatki i własnego uznania tego dnia ;) Na końcu dodaję oliwę z oliwek i przyprawy.
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat. Dodaję pokrojoną w plasterki gruszkę. Skrapiam sosem.
Posypuję żurawiną i orzechami.

I gotowe!


Sałatkę dołączam do 3 akcji kulinarnych:
 
Słodkie jabłuszkaSałatki śniadaniowe

6 komentarzy:

  1. Wszystko, co dobre i zdrowe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna, zdrowa sałatka! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Josiu! Wspaniała sałatka i jak pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komplementy :) staram się jak mogę ;)

      Usuń
  4. super pomysł na sałatkę, na pewno wypróbuję u siebie. bardzo smaczny blog, będę wpadać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa :) bardzo się cieszę że się podoba i blog jest i będzie odwiedzany :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)