Składniki:
- mieszanka sałat
- jajka
- pomidorki koktajlowe
- zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
- cebula
- fileciki anchois
- ziarna słonecznika
- sól, pieprz
- 4 łyzki oliwy z oliwek
- 2 łyzki octu z białego wina
- odrobina cukru
- pieprz
Na talerzu układam mieszankę sałat, fasolkę szparagową i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Całość polewam sosem z oliwy z oliwek połączonej z octem oraz odrobiną cukru i pieprzu do smaku.
Na górę układam jajko pokrojone w ćwiartki i fileciki anchois. Całość posypuję ziarnami słonecznika. Doprawiam pieprzem i solą.
I gotowe!
Sałatkę podaję z grzankami z pełnoziarnistej bułki skropionymi oliwą z oliwek z dodatkiem salami i filecików anchois.
Sałatkę przygotowałam w ramach 4 akcji kulinarnych:
Sałatki bez majonezu organizowanej przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.
fajne połączenie, ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękna sałatka i dobrze zbilansowana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do Zielonej akcji!