Facebook

poniedziałek, 26 marca 2012

Jabłka w sosie żurawinowo-miodowym


Składniki:
  • jabłka (po 1 sztuce na osobę)
  • garść suszonych żurawin
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka rodzynek
  • miód
  • świeżo zmielona żurawina lub konfitura z żurawiny
  • łyżka masła
Wykonanie:
Jablka obieram ze skóry i dzielę na ósemki a nastepnie na połówki.
W rondelku łączę świeżo zmieloną żurawinę z miodem. Całość lekko podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem i wysypuję na nie jabłka. Polewam przygotowanym sosem i posypuję suszonymi żurawinami, rodzynkami i orzechami.



Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut aż jabłka będą miekkie.

I gotowe!





Jabłka dodaję do 2 akcji:
Słodkie jabłuszka

4 komentarze:

  1. jaka smaczna propozycja.
    /ps.usuń weryfikacje obrazkową bo jest denerwująca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się nazywa "wpadka i wstydzior" :) Sama się wkurzam na weryfikację u innych a u siebie też ją mam i nawet o tym nie wiem :) Błąd naprawiony! Dzięki za zdyscyplinowanie.

      Usuń
  2. Słodziutkie:)
    Josia dzięki za info o weryfikacji obrazkowej, myślałam, że usunęłam wcześniej. Ale już się tego pozbyłam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)