Facebook

poniedziałek, 5 marca 2012

Jabłka z rodzynkami i orzechami zapiekane pod kruszonką


Składniki:
  • jabłka
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • rum
  • masło
  • mąka
  • brązowy cukier
  • cynamon
Wykonanie:
Jabłka kroję na małe kawałki.
Rodzynki zalewam rumem i odstawiam na kilka minut.

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło wykładam na talerz i dokładnie siekam nożem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Żaroodporne kokitki smaruję masłem. Na dno układam cząstki jabłek. Posypuję rodzynkami, orzechami i skrapiam rumem. Posypuję cynamonem. Układam kolejną warstwę jabłek i rodzynek. Górę posypuję kruszonką.

Zapiekam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 30-40 minut.

I gotowe!



Deser dodaję do akcji:

Słodkie jabłuszka

2 komentarze:

  1. już czuję roznoszący się po kuchni zapach rumu, cynamonu.. to moje ulubione połączenie składników, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak smakuje.... niebo w gębie ;) Proszę spróbować!
    Ja bardzo lubię jabłka i eksperymentuje z nimi na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)