Facebook

wtorek, 13 marca 2012

Kluski na parze Babci Asi

Kiedy byłam małą dziewczynką często jeżdziłam do mojej Babci, która mieszka w Bielsku-Białej. 

Bardzo lubiłam te wyjazdy i do dzisiaj mam wiele miłych wspomnień związanych z tymi wyprawami.
Jednym z nich jest zapach i smak przyrzadzanych przez Babcię klusek na parze, zwanych równiez pampuchami i buchtami :)
Postanowiłam więc nauczyć się przyrządzać tą potrawę i przy sprzyjającej okazji poprosiłam Babcię o szkolenie :)

A oto jego słodkie wyniki:




Składniki na ok 24 niedużych kluseczek:
  • 1 szklanka mleka
  • 25g drożdży
  • 50g masła
  • 500g mąki
  • 2 lub 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Do garnuszka lub miski wlewam  szklankę ciepłego mleka,  rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, szklankę mąki i dokładnie mieszam. Zaczyn przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieram z cukrem a masło rozpuszczam na małym ogniu.
Ciasto z wyrośniętymi drożdżamy łączę z utartymi żółtkami, dodaję resztę mąki i masło.
Wyrabiam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Gdyby ciasto było zbyt gęste to można dodać odrobinę ciepłej wody lub śmietanę.
Odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby ciasto dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
Ciasto delikatnie wałkuję na grubość ok 2-3cm na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawam kółeczka i odstawiam aż wyrosną.

Można również przygotować kluski z nadzieniem z powideł np. śliwkowych.
W tym celu należy rozwałkować ciasto na 2 placki. Na jednym rozłożyć nadzienie i odpowiednich odległościach. Przykryć drugim plackiem i wykrawać kółeczka. Następnie skleić dokładnie boki i odstawić do wyrośnięcia.

Kluski wkładam do garnka do gotowania na parze na około 15 minut.

I gotowe!
Można podawać  z masłem, bułka tartą i cukrem.



 Albo   sosem owocowym np. z jagód.






5 komentarzy:

  1. Och, ależ bym takie spałaszowała :)

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie polecam ! Są pyszne ! Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, szukałam takiego przepisu. A myślisz, że można by było spróbować zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem można zaeksperymentować i na próbę zrobić pół na pół :) połączyć pszenną i pełnoziarnistą :)
      Jeżeli spróbujesz to daj znać jak wyszło :) aż jestem ciekawa...

      Usuń
  4. będę robic mysle ze będą pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)