Facebook

niedziela, 18 marca 2012

Sałatka z zieloną fasolką, jajkiem i filecikami anchois



Składniki:
  • mieszanka sałat
  • jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
  • cebula
  • fileciki anchois
  • ziarna słonecznika
  • sól, pieprz
Sos na 2 porcje:
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki octu z białego wina
  • odrobina cukru
  • pieprz
Wykonanie:
Na talerzu układam mieszankę sałat, fasolkę szparagową i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Całość polewam sosem z oliwy z oliwek połączonej z octem oraz odrobiną cukru i pieprzu do smaku.
Na górę układam jajko pokrojone w ćwiartki i fileciki anchois. Całość posypuję ziarnami słonecznika. Doprawiam pieprzem i solą.

I gotowe!



Sałatkę podaję z grzankami z pełnoziarnistej bułki skropionymi oliwą z oliwek z dodatkiem salami i filecików anchois.



Sałatkę przygotowałam w ramach 4 akcji kulinarnych:

Sałatki bez majonezu  organizowanej przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.


Zielono mi... organizowanej przez Pinkcake autorkę bloga Trochę inna cukiernia


2 komentarze:

  1. fajne połączenie, ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sałatka i dobrze zbilansowana:)
    Dziękuję za przyłączenie się do Zielonej akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)